sreda, 13. julij 2011

nekaj malega o plezanju na Lofotih


Dobil sem par vprašanj s strani ljudi, ki bi mogoče šli plezat ali potovat sem gor. Da ne odgovarjam vsakemu posebaj, bom napisal nekaj malega tu.

Vsekakor je fino, če greš gor z avtom, če ne zaradi drugega zato, da pripelješ večino hrane. Če bi rad plezal samo na Lofotih se da tudi brez avta. Do sem je 3500 km poti kar vzame cirka 3 dni. To je tudi daleč največji strošek. Zaradi dolge vožnje in muhastega vremena bi si vzel za potovanje minimum 3 tedne. Rajši več.

Vreme:
Slišal sem grozljive zgodbe o več kot tednu dni dežja, sam sem doživel le par zaporednih dni. Tudi ko dežuje redko res ščije. Večino deževnih dni je vsaj par ur dobrih in ker se skala suši neverjetno hitro se da plezati krajše smeri skoraj vsak dan. Temperature so od 11 do 20 stopinj. To pomeni kratki rokavi na soncu in puhovka v vetru v senci.

Spanje:
Za plezalce sta urejena dva zastonj kempa. En je pod Gandalf wallom, a je za moj okus prepoln Norvežanov in preblizu ceste. Ima pitno vodo, nima wcja. Če nimaš avta moraš biti tu. Sam sem na res lepi plaži Kalle, ki ima prav tako pitno vodo, ima pa še usmrajen wc in koše za smeti. Oboje redno praznijo in zalagajo z WC papirjem. Če ti paše lahko šotor postaviš kjerkoli drugje, samo da je 150 stran od kake hiše. Za skupino 4 ali več se da kar ugodno najeti kakšno kabino, stanejo od 300NOK na noč naprej.

Hrana:
Tu je večina hrane nenormalno drage. Najdražja je zelenjava in meso. Ribe in rakci so poceni. Tudi če tako kot jaz nimaš pojma o ribolovu se splača sposodit kako palico. Sam uporabljam umetne vabe od 60 do 110 g. Večina plezalcev lovi s prvega mostu proti Heaningsvearju. Ne rabiš nobene dovolilnice. Splača se hodit v trgovino REMA 1000 in iskat blagovno znamko Landlord, ki je lahko res smešno poceni. Kruh je drag, okoli 25 kron in ga zmanjka že dokaj zgodaj. Za 7 kron lahko kupiš Knajp kruh, ki je narej iz preostanka moke. Kakovost temu primerno varira.

Plezanje:
V odličnem Rockfaxovem vodničku je navedenih čez 300 trad smeri in 70 navrtanih. Večina trad je večraztežajk. Vodniček se kupi v Kleterkafeju. Lani mi je uspelo prepričati Rockfax, da Slovenija ni v vzhodni evropi, tako da ga lahko kupiš tudi prek interneta. Tu je seznam smeri na netu. Tu se pleza po angleški etiki, kar pomeni nič klinov in kladiva, samo frendi in jebe. Je pa v veliki večini smeri varovanje preprosto. Vse štante delaš sam, tudi v enoraztežajnih trad smereh. Kjer je potrebno so abzajli urejeni. Če nisi vajen tega načina plezanja je to en od boljših krajev, da se ga navadiš. Granit je razčlenjen, tako da ne plezaš samo po počeh in nam je samo plezanje bliže. Trenje je odlično. Vodniček pravi, da rabiš dva seta jebic in minimum 10 frendov. Za večino smeri povsem zadostuje en set jebic in en set frendov od 0,3 do 3. Da se brez trojke. Pride pa pogosto prav. Če imaš, prav pride podvojena 0,3 in 1. Sam imam še enega večjega hexa in dva manjša tricama, zelo pridejo prav za štante. Lokalci plezajo z dvema setoma frendov tja do velikosti 5 in so temu primerno počasni. Raztežaji znajo bit dolgi do 50 m, a so večinoma krajši. Večraztežajke plezam izključno s cvilingom. Jebovadič je nujen.
Ocene so Norveške. Tu je pretvorba. Meni se zdijo po večini dokaj mehke.

Matej z zunaj.si je sestavil strašen seznam stroškov. Matej če ti še kaj pride na pamet dodaj.

















4 komentarji:

  1. Mislim da si zadevo kar dobro povzel.

    Kar se kampa tiče, je tudi meni tisti v Kalle veliko lepši, še posebno, če se sprehodiš tistih 300m do obale in tam postaviš šotor.

    Rema1000 se odlično obnese. Obstaja še trgovina imenovana Bunnpris, kjer imajo(baje) najcenejšo robo na Norveškem. Najbližja je v Leknes-u. Jaz sem, če je le bil na voljo, vedno kupil Kneip brod. Cena 5NOK me je vedno prepričala. Je pa res, kot je rekel Jan, da ni bo ve kako dobre kvalitete. Prvi dan je odličen, naslednji pa niti ne več tolk(pa ne da bi bil okus zanič, samo dokaj trd rata:)).

    Glede plezanja nimam kaj veliko za povedat. Midva sve vedno s seboj vlačila kakih 10 metuljev in 1 set jebic. Je pa res, da sva se tokrat prvič srečala z trad. plezanjem in sva zato preventivno dala kakšno varovanje več:) Tak da nama je kar prov prišel malo večji obseg opreme. Še posebno #1 je bla pogosto v uporabi:)
    Kar se tiče sušenja skale, je točno tako, kot je rekel Jan. Lahko cel dan "dežuje", 2 uri kasneje smo že plezali v Gandalf wallu. Tudi poke so bile suhe.
    Skala DRŽI! Poleg pok pa pogosto najdeš tudi kakšne poličke in robove, tako da ni prehudega skoka iz našega apnenca na granit.

    Za avto bi pa rekel, da je skoraj obvezen. Jaz si ne predstavljam Lofotov brez avtomobila. Že zato ne, ker če si nekako uspel priti tja, se ti resnično splača zapeljati čez cele Lofote do A-ja, ker so NORO lepi!

    lp, Matej

    OdgovoriIzbriši
  2. Še nekaj. Če piješ kavo ta stane okoli 20 NOK. Lahko pa za 100 NOK kupiš na Statoil bencinski skodelico in potem celo leto piješ kavo zastonj. Ena je v Svolvaerju. Po Norveški jih je miljon.

    OdgovoriIzbriši
  3. A toj ta fora? Men pa ni blo jasno, kwa vsi s temi skodelicami okol skačejo:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala vama za pisarije in komentarje... bom mal preštudiral, če je to to... lepo plezajte ...

    OdgovoriIzbriši